3 Haziran 2018 Pazar

GAP NEDİR


Gap Nedir? 

Falanca hisse şu kadar gaplı açtı, şu fiyatta bu kadar gap var” gibi söylemleri forumlarda ve hisse senedi yorumlarında pek çok kez duymuşuzdur. Peki ekonomik bir terim olarak gap nedir? Gap kelimesi fiyat boşluğu olarak tanımlanır.


        Örneğin Thyo (Türk Hava Yolları) hisse senedi 1 Haziran 2018 Cuma günü 16,55 liradan kapanmıştır. 4 Haziran Pazartesi günü Türk Hava Yolları hisseleri örneğin 16.70 liradan açılırsa 15 pipslik yukarı yönlü bir açılış yapmış olur. Yani fiyatı yukarı yönlü gaplı açılmıştır. 

       Ya da tam tersini düşünecek olur isek Türk Hava Yolları hisse senetleri 4 Haziran Pazartesi günü 16.40 liradan açılırsa bu kez de aşağı yönlü gaplı açılmışmış olur. Gaplar yalnızca seans açılışlarında görülmez, ani fiyat değişimleri olduğu dönemde de birden yukarı yönlü ya da aşağı yönlü hareket edebilir.


 Aynı örnekleri dolar, altın ve piyasada işlem gören tüm döviz çeşitleri ve emtialarda da vermek mümkündür. Zira gap terimi yalnızca borsada kullanılan bir terim değildir.
        Peki Bu Fiyat Boşlukları (Gaplar) Neden Oluşur ?
Piyasalara gelen olumlu – olumsuz ani haberler,
Yüklü miktarda bir anda yapılan alım veya satımlar,
Deprem, sel gibi büyük yıkımlara yol açan doğal afetler,
Savaş, siyasi kriz, iç karışıklık gibi gelişmeler,
Hisse senedi ile ilgili gelen ani haberler, beklentilerin üzerinde gelen kar veya zarar açıklamaları… gibi nedenlerle fiyat boşlukları (gap) oluşabilir. 
   
         Genel beklenti gapların kapanacığı yönünde olsa da oluşan bu gapların kesinlikle kapanacağı yönünde bir kural yoktur. Bu gaplar hemen kapanacağı gibi haftalar, aylar ya da yıllar sonra da kapanabilir. Ayrıca bu fiyat boşlukları kapanmadan hisse senedi yukarı - aşağı yönlü fiyatını sürdürebilir. Gapların kesin kapanacağı yönünde de bir kural yoktur.






0 yorum

Yorum Gönder