24 Şubat 2019 Pazar

VİOP NEDİR, VİOPTA NASIL İŞLEM YAPILIR?



VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASINDA (VİOP) NASIL İŞLEM YAPILIR?

  Viop Nedir? Borsa İstanbul’ un resmi tanımıyla; Borsa İstanbul bünyesinde işlem gören vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin gerçekleştiği piyasanın kısa adı viop ‘ tur. Bu tanım viopta işlem yapmak isteyen yatırımcılar için genel bir tanım olmakla birlikte viop piyasasına adım atacak yeni yatırımcılar için pek de bir anlam ifade etmez. İşte bizde bu yazıda viopla ilgili kafanızdaki birçok soru işaretini gidermeye çalışacağız.

  Öncelikle viop işlemlerinin tıpkı hisse senetlerinde olduğu gibi Borsa İstanbul ‘ un bir parçası olduğunu bilmek gerekir. Viop ‘ ta yapılan tüm işlemler Borsa İstanbul ve Takasbank güvencesindedir. Hisse senetlerinde hisse senetlerinin anlık fiyatları baz alınırken vadeli işlem piyasasında belirli dönemler altında kıymet değerleri belirlenir. Örneğin; F_Asel0219 ibaresi olan sözleşme kodundaki baş harf (F-Future veya O-Opsion) Vadeli-Opsiyon anlamına gelir. Harf grubundan oluşan grup (Asel) sözleşmenin Bist ‘ teki kısaltılmış adını simgeler. Son kalan 4 hane ise ay ve yıl cinsinden vadenin son gününü ifade eder. Yani örnekte işlem F yani vadeli bir işlem olup vade konusu (Asels) Aselsan hisse senedini ve son dört hane (0219) da sözleşmenin Şubat 2019 sonunda otomatikman kapatılacağını anlatır.



        Viop ‘ un hisse senedi piyasasından ayrılan en önemli özelliklerinden biri tıpkı forexte olduğu gibi kaldıraç kullanmasıdır. Kaldıraç oranı sözleşmenin türüne (hisse senedi, döviz, altın, emtia vb.) göre değişmekle birlikte genel olarak 10-20 arasındadır. Bu da elinizdeki sermayenin 20 katına kadar işlem yapmanıza olanak tanır. Yani 1000 TL. ‘ lik bir yatırımla 20.000 lira tutarında bir işlem yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus bu işlemin sonunda kullandığınız kaldıraç kadar kar elde edebileceğiniz gibi aynı oranda zarar da edebileceğinizdir.



        Bununla birlikte önemli farklardan biri de viop piyasasında sadece yükselişlerden değil olası düşüşlerden de kar etme olanağınızın bulunmasıdır. Yatırım yapacağınız kıymetin düşeceğini düşünüyorsanız bu işlemden de para kazanabilirsiniz.

        Bununla birlikte vioptan elde edeceğiniz kar %0 stopaja tabi olduğu için vergi konusunda da büyük bir avantaj sahibi olursunuz.

        Bu bilgilerden hareketle artık siz de bir viop hesabı açabilir ve vadeli işlem piyasasında yatırım yapabilirsiniz. Viop hesabı açarken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik ise çalışacağınız aracı kurumu doğru seçmektir. Zira seçeceğiniz aracı kurum gerek kullandığı uygulamalar gerekse müşteri ilgisi ve vereceği bilgilerle size yol gösterecektir.



    Bu aşamada birçoğunuzun aklına acaba hangi aracı kurumla çalışmalıyım sorusu gelmiştir.

        Çalışacağınız aracı kurum bankalar veya özel aracı kurumlar olabilir. Bankaların borsa ve viop işlemlerinde müşterileri ile pek de haşır neşir olmadıkları maalesef bilinen bir gerçek. Bu noktada Gcm Viop; müşteri ile sürekli ilgilenmesi, her konuda yatırımcısına sahip çıkması, kullandığı uygulamaların tüm dünya piyasasında kullanılan teknolojik altyapıyı sağlaması ve düşük komisyon oranları ile bana göre diğer aracı kurumlardan bir adım öne çıkıyor. Yaklaşık üç yıldır benim de müşterisi olduğum ve sorunsuz kullandığım Gcm Viop’ ta sizler de işlem yapabilir, ücretsiz deneme hesabı açarak viop konusunda kendinizi geliştirebilir, ücretsiz eğitimlere katılabilirsiniz.




0 yorum

Yorum Gönder