2 Haziran 2018 Cumartesi

AÇIĞA SATIŞ NEDİR, NASIL AÇIĞA SATIŞ YAPILIR?

Açığa Satış Nedir, Nasıl Açığa Satış Yapılır?


Yatırımcıların sahip olmadığı bir finansal varlık için satış emri vermesi açığa satış demektir. Borsa işlemleri için açıklayacak olursak elinizde olmayan bir hisse senedini ödünç almak demektir. Bu işlemden para kazanabilmek için ödünç aldığınız hisse senedinin fiyatının düşmesi gerekir. Düşüş ne kadar büyük olursa kazancınız da o kadar büyük olur.

Açığa satış işleminin İngilizce karşılığı “short selling” dir. Açığa satış yapanlara shortçular- kısacılar ya da açıkçılar da denir. Forex piyasasındaki karşılığı “sell”  pozisyonu açmaktır.

 Açığa satış işleminin ödünç alma olarak açıklandığını yukarıda belirtmiştik. Açığa satış işlemini altın üzerinden açıklayacak olursak bugün komşunuzdan 100 gr. Altın borç aldığınızı varsayalım. Altının borç aldığınız tarihteki gram fiyatı da 320 TL. olsun. Bir ay sonra altının gram fiyatının 290 TL.’ ye düştüğünü varsayalım. Bu şekilde 320 liradan aldığınız ödünç altını bir ay sonra 290 liradan ödemiş olursunuz. (Yani 320 TL. – 290 TL. = 30 TL.(Bir gramdan elde ettiğiniz kar)  à 30 TL. * 100 gr. Altın = 3000 TL. toplam kar)

 Borsada da tıpkı bu şekilde açığa satış işlemi yapılmaktadır. Açığa satış yapılan hisse senedinin düşmesi beklenir ve bu düşüşten kazanç elde edilir. Aksi bir durumda yani hisse senedinin yükselmesi durumunda ise yatırımcı zarara uğrar.

Açığa satış işlemi yasal bir işlem olmasına rağmen çok riskli ve yeni yatırımcıların uzak durması gereken bir işlemdir. Açığa satış yapmak için borsada işlem yapıyor olmak yetmez. Açığa satış için borsa yatırım hesabınızdan başka ayrıca bir açığa satış sözleşmesi imzalamanız gerekir. Yaklaşık elli sayfa kadar olan bu sözleşmeyi bağlı bulunduğunuz aracı kurumdan – bankadan temin ederek ıslak imzalı olarak doldurup ilgili aracı kuruma göndermeniz gerekmektedir. Açığa satış sözleşmesi imzalamanız bile açığa satış yapmak için tek başına yeterli değildir. Açığa satış sözleşmesi yaptıktan sonra Merkezi Kayıt Kuruluşu internet sayfasında (https://www.mkk.com.tr/)  yer alan e-Cas (Yatırımcı Bilgilendirme ve Uyarı Sistemine giriş yaparak) kendinizi sisteme kayıt ettirmek yani Borsa İstanbul Aş’ ye bilgi vermeniz gerekmektedir.

Açığa satış işlemi; Spekülatif ve manipülasyonel işlemlere de konu olabileceğinden riskli bir işlemdir. Piyasayı karıştırmak için insanlara korku salarak veya piyasada x hisse senedi düşecek, batacak şeklinde spekülatif söylemlerle piyasada manipülasyon yapmak isteyen kişilerin hareketleri ile açığa satış yapmak çok risklidir. Normalde yasal olan bu işlem bu şekilde yasadışı bir suça da dönüşebilir. Bu nedenle açığa satış yaparken daha dikkatli olmak gerekir.

Borsa İstanbul’ da işlem gören her hisse senedi açığa satışa açık değildir. Açığa satış yapılabilecek hisse senetleri ile ilgili liste Sermaye Piyasası Kurulu (Spk) tarafından yayımlanmaktadır. Ayrıca açığa satış yapmak için yatırım hesabınızda en az yüzde elli oranında paranızın olması ve işlemin devam edebilmesi için bu oranın en az yüzde otuz beş oranında devam etmesi gerekir.

Açığa Satış ile ilgili olarak para finans uzmanı youtube kanalındaki videomuzu izleyebilirsiniz.







0 yorum

Yorum Gönder