21 Aralık 2017 Perşembe

İNTERNET-MOBİL BANKACILIK DOLANDIRICILIĞI


İNTERNET BANKACILIĞI DOLANDIRICILIĞI (Sosyal Medya Dolandırılıcılığı) 

Son günlerde özellikle sosyal medya üzerinden reklam verip bankaların isim ve logolarını kullanarak banka adına işlem yapılıyormuş gibi “Uygulamaya giren ilk 100 kişiye 100 TL. para, sitemize giriş yapanlara iphone marka telefon” gibi yanıltıcı ifadelerle internet ve mobil bankacılık kullanan kişilerin bilgilerini çalan çeteler türemeye başladı.


     Sosyal medya üzerinden reklam vererek banka müşterilerini kendi sahte uygulamalarına çeken dolandırıcılar müşteri numaralarınızdan, internet şifrelerinize kadar tüm bilgilerinize ulaşabiliyor. Hem de siz bu işlemleri kendi isteğinizle ve kendi elinizle sanki müşterisi olduğunuz bankanın sitesine giriyormuşçasına büyük bir güvenle yapıyorsunuz. Dolandırıcılar ilgili bankanın internet sitesini birebir kopyalayarak sizi kendi sahte sayfalarına çekiyor. Bilgilerinizi aldıktan sonra ise artık hesabınızdan çekecekleri ya da harcama yapacakları tutar onların insafına kalıyor.

      Bazı bankalar facebook ve twitter gibi sosyal medya araçları üzerinden reklam verdiği için çoğu kimse gerçek reklam ile dolandırıcıları yaptığı sahte reklamı ayırt edemiyor. Gerçek reklam ile dolandırıcıların tuzak reklamı arasındaki en önemli farklardan biri tuzak reklamlarda akla hayale gelmeyecek saçma sapan vaatler bulunurken gerçek reklamlarda bu tarz çağrılar bulunmuyor. Yukarıdaki örnekte olduğu şekilde hiçbir banka, uygulamasına ilk giren 100 kişiye para ödülü dağıtmazken bu sahte reklamlarda bu tarz ifadeler yer alıyor. Para, puan, telefon gibi hediyeler de vaat eden dolandırıcılar bu şekilde fazla düşünmenize fırsat vermeden bir an önce ilk yüz kişiye girme adına sizi de hızlı hareket etmeye yönlendiriyor.

      Sahte reklam sayfaları ile bankaların yaptığı gerçek reklamdaki bağlantı adresini kontrol etmek ise en garanti çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle sosyal medyada gördüğünüz reklama tıkladığınız zaman kesinlikte tarayıcınızın en üst kısmında yer alan adres çubuğunu mutlaka ve mutlaka kontrol edin. Dolandırıcılar internet sayfalarını birebir kopyalayabiliyor olsa da adres çubuğunda yer alan domain adresini alamazlar. Benzer adresler de alabilecekleri için en güvenli yol her zaman bankanın resmi internet sayfası ya da mobil uygulamasını kullanmaktır. Yapacağınız en küçük bir dikkatsizlik büyük maddi kayıplara neden olabilir. (Aşağıda yer alan resimleri dikkatli bir şekilde inceleyin.)
Halkbank Resmi Sitesi


Sosyal Medyada Yer Alan Sahte Banka Reklamı


Sahte Reklamın Yönlendirdiği Sahte İnternet Sitesi









0 yorum

Yorum Gönder