7 Ekim 2017 Cumartesi

Kredi Notu Nedir, Ücretsiz Olarak Kredi Notu Öğrenilir Mi?

             Uzun yıllar çalıştınız, birikim yaptınız ya da bir yerlerden elinize para geçti. Hayalinizdeki evi, arabayı buldunuz veya bir iş kurmaya karar verdiniz. Elinizdeki para hayalinizi gerçekleştirmek için yetersiz, hemen bankaya gittiniz, kredi çekeceksiniz. Hopp. O da ne. Kredi notunuz yetersiz olduğundan banka size kredi vermedi.

         Hepimiz böyle bir durumla karşılaşabiliriz. İhtiyaç kredisi, düğün kredisi vesaire vesaire. Paraya ihtiyacınız olduğunu ve kredi notunuz düşük diye bankanın size kredi vermediğini düşünün. Gerçekten sinir bozucu. Sanki ortalığa borç takıp borcunu ödemeyen biri gibi hissedebilirsiniz kendinizi. 

         Peki nedir bu kredi notu? 1995 senesinde ülkemizde faaliyet gösteren 11 banka bireysel kredilerin takip ve kontrolünü sağlamak amacıyla Kredi Kayıt Bürosu Aş. isimli bir şirket kurmuştur. Bu şirket 2014 yılında "Findeks" markasıyla www.findeks.com isimli internet sitesini yayına almaya başlamıştır. Kendi ifadeleriyle " Findeks, Finans Sektörünün Seni Nasıl Gördüğünün Bir Aynasıdır" olarak tanımlıyorlar.

Kredi Notu

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır? Kredi Notunu Etkileyen Faktörler

Şimdi gelin 5 Madde Halinde notu nasıl hesapladıklarına bakalım.

1. Kredi Borcu / Kredi Kartı Borcunun Zamanında Ödenmesi: Bankadan daha önce çekmiş olduğunuz kredi borçlarını son gününü geçirmeden ödüyorsanız veya kredi kartı borcunuzun asgari tutarı bile olsa son ödeme tarihi geçirmeden ödüyorsanız sevinebilirsiniz. Bu ödemeler kredi notunuzun hesaplamasına %30 oranında etki ediyor. Son ödeme tarihini bir gün bile geçirmek kredi notunuzu olumsuz etkileyebilir. 

2. Mevcut Finansal Hesabınız, Borç Durumunuz: Gelir - Gider Dengeniz. Burada halihazırda bulunan tüm hesaplarınız incelenir. Borçluluk durumunuza bakılır. Örneğin 5.000 TL geliriniz var ancak 10.000 TL aylık ödemeleriniz mevcut. Kredi notunuz hesaplanırken bu durumun size etkisi %25.

3. Kredi Başvurularınız: Yakın zamanda kredi aldınız ve üstüne tekrar kredi arayışına girdiniz. Aynı gün bir banka size kredi vermedi ve siz de başka bankalara giderek kredi talebinde bulundunuz. Bu durumun kredi notunuzun değerlendirilmesinde etkisi %20. Bir banka size o gün kredi vermediyse diğer bankaları zorlamamak en iyisi olabilir. 

4. Kredi Kullanım Sıklığınız: Daha önce kredi kullanıp borçlarınızı düzenli şekilde kullandıysanız hiç kredi kullanmamış birine karşı daha yüksek bir nota sahipsiniz demektir. Bu durumun notunuza etkisi %15.

5.Diğer Durumlar: Bankanızla yapmış olduğunuz diğer tüm işlemler fatura ödemeleri bile olabilir, tüm bankacılık işlemleriniz hatta ikili ilişkileriniz bile etkili olabilir. Aslında bu bölüm %10 ' luk bir kısmı kapsar ve daha çok bankanın değerlendirmesine bağlı olan bir bölümdür. Bazı bankalar kendi ihtiyaçları doğrultusunda kredi talepleri ile ilgili esnek davranabilirler. Ama genel olarak kredi notu tablosu aşağıdaki gibidir. Bankadan bankaya da değişkenlik gösterebilir.

En Riskli------------>1-699     -------------> Kredi alma ihtimali düşük                             
Orta Riskli---------->700-1099 ------------>İpotek veya kefil gösterme ile kredi verilebilir
Az Riskli------------->1100-1499------------>Kredi alması muhtemel az riskli grup
İyi--------------------->1500-1699------------->Borcunu zamanında ödeyen kredi notu iyi olan grup
İyi Çok İyi----------->1700-1900------------->Hiç düşünme, ver krediyi ver, ver, ver, "banka sizin efendim" olan grup :)          

                 Tüm bu bilgileri verdikten sonra gelelim kredi notumuzu nasıl öğreneceğimize... Ne diyor Orhan VELİ;
"Hava bedava, bulut bedava / Dere tepe bedava / Yağmur çamur bedava.../ Peynir ekmek değil ama / Acı su bedava.." tabi bunların dışındaki her şey paralı haliyle, kendi notunuzu öğrenmenin de bir bedeli olacak. Findeks sitesinden ya da bankaların belirli servislerinden 5 liradan başlayan fiyatlarla notunuzu öğrenebilirsiniz. Fiyat bankaya göre değişiyor. He yok mu bunu bedava öğrenmenin bir yolu. Malesef yok. Eş, dost bir bankacı bulur ya da bankaya gitmişken müşteri temsilcinize kredi kullanmak istediğinizi belirtip olur da size kredi notunu söylerse o da sizin beceriniz. Şunu da belirtelim 3. kişiler sizin kredi notunuzu öğrenemez ve bu bilgiler başkaları ile paylaşılamaz. Bu nedenle müşteri temsilcinizi fazla da yormayın parayı verin düdüğü çalın... 
         
           

0 yorum

Yorum Gönder