16 Ekim 2017 Pazartesi

Bitcoin Nedir, Bitcoin Nasıl Kullanılır? Bitcoin Hakkında Bilinmeyenler



2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılan ve herhangi bir merkez bankası ya da resmi bir kuruluşa bağlı olmayan ancak tüm ülke para birimleri ile alım satım yapılabilen bir çeşit dijital para birimidir. Kullananların bir çoğu bu para birimine sanal para denmesine karşı çıkar. Bilgisayar madenciliği denilen bir yöntemle çıkartılır. Bu madencilik denilen sistemde bilgisayar donanımlarının üst düzeyde olması gerekir. Özellikle ekran kartının yüksek değerlerde olması tercih edilir.  Yazının yazıldığı tarih olan 10.10.2017 tarihinde bir bitcoin ‘ in fiyatı 17.700 Türk Lirası olarak kayıtlara geçmekte. Fiyatı çok yüksek olan bu para biriminin düşüp çıkmasına sebep olan en büyük ve belki de tek etmen: Arz – Talep. Bitcoin herhangi bir merkez bankası yada kuruluşa bağlı olmadığından fiyatının belirlenmesinde arz talep dengesi doğrudan belirleyici bir faktör oluyor. Yarın başka bir … coin çıkıp da popülaritesini artırır ve bitcoin sahipleri elindeki bitcoini satıp yeni çıkan coin’ e yönelirlerse bitcoin sert düşüşler yaşayabilir. Bu alanda fikir sahibi olan bir çok bitcoin kullanıcı ise bitcoin’ in halen hak ettiği fiyatlarda olmadığını gerçek fiyatının aslında daha da yukarılarda olduğunu belirtiyorlar.



       Peki bu kadar yüksek fiyatlardan alınıp satılan bitcoin ne kadar güvenlidir. Özellikle bizim insanımız sahip olduğu parayı, altını elinde şöyle bir görmek ister. Bazen sakladığı yerden çıkartıp tek tek saymak ister. Bu yönüyle sanal dünyada var olan bitcoini ne elinize alıp sayabilir ne de herhangi bir banka, kasa vb. ortamlarda saklayamazsınız. Özellik siber saldırılar bitcoin için büyük risk oluşturabilir. Peki nerde saklanır b bu bitcoinler diyebilirsiniz, hemen cevaplayayım;  Bitconler sanal cüzdan diye tabir edilen ve bazı internet siteleri üzerinden alınan bir hesapta saklanıyor. Telefon, tablet kısaca internet kullanılan tüm cihazlardan sanal cüzdan hesabı oluşturabilirsiniz. Bu sanal cüzdan için “iban numarası” kelimesini kullanabiliriz. Sanal cüzdan oluşturmak için herhangi bir alt ya da üst sınır bulunmuyor. İstediğiniz kadar sanal cüzdan açabilirsiniz. Önemli olan bu sanal cüzdanları bitcoinlerle doldurabilmek.
Bitcoin
        Bitcoin volalitesi (fiyat değişimi) inanılmaz derecede yüksek bir para birimi. Volalitesinin yüksek olması nedeniyle bir gün içinde bile yüksek miktarlarda para kazanabileceğiniz gibi aynı oranda para da kaybedebilirsiniz.




     Son olarak bitcoin ile ilgili gelecekte gerkçek paraların yerini alacağına dair birçok söylenti  vardır ama şuan için bu söylentinin gerçekleşmesi pek mümkün değil zira bitcoin sonu olan bir para birimidir ve teknik olarak yaklaşık 21 milyon adet bitcoin üretilebilir. Bu nedenle en azından yakın gelecekte bitcoinin gerçek paraların yerine geçmesi ihtimal dışıdır.

0 yorum

Yorum Gönder