17 Ekim 2017 Salı

Bitcoin Kullanımı ve Ülkemizde Bitcoin

Bitcoin ile ilgili bir önceki yazımızda bitcoin nedir, bitcoin nasıl kullanılır, bitcoin güvenli midir?  gibi sorulara hep birlikte yanıt aramıştık. Yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda ise bitcoin ile ilgili ülkemizde yaşanabilecek gelişmeleri değerlendirmeye çalışacağız. Öncelikle hemen şunu belirtelim ki şuanda bitcoin tam olarak ülkemizde yasak değil ancak devletin resmi izni ile de herhangi bir işlem yapılmıyor. Zira devlet olarak dijital para birimi bitcoini tanımış olsaydık muhtemelen bu para birimi bankalar üzerinden açılacak bir hesapla alım satımı yapılan bir para birimi olurdu. Ancak şuanda bitcoinle ilgili bankalar üzerinden herhangi bir işlem yapamıyoruz. Bankalar üzerinden alım satımı yapılmaması ben de dahil olmak üzere birçok yatırımcıyı tedirgin eden bir durum. Hemen belirteyim ki ben bitcoine yatırım yapmıyorum. Bazı siteler üzerinden ücretsiz hesap açıp bitcoin ticaretine başlayabilirsiniz ancak ben şuanda pek de fazla cesaret edip bitcoine yatırım yapamıyorum. Bitcoin konusunda biraz daha garantici olduğumu belirtebilirim.
       Gelelim bitcoinin gelecekte alacağı aşamaya. Bitcoin ile ilgili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mustafa OKAY bir açıklama yaparak sistemin her yönü ile öğrenilip değerlendirilmesi ve kullanım aşamasında da millileştirilmesinin gerekliğine değinerek “Bugün blokchain sistemini tartışır olduk. Bu teknolojilerle çok kısa sürede hem bankalar hem merkez bankaları çalışır olacak. Bu yapılara bankaların da kayıtsız kalması mümkün değil" dedi.
Bitcoin
         Peki bu cümleler ne anlama geliyor? Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan, neredeyse herkesin ismini bir kez duyduğu hatta bazı yerlerde bitcoin ile ev, arsa satıldığı bir dönemde bizler niçin Ziraat Bankasından bir hesap açıp bitcoin almayalım. Yakın gelecekte olmasa bile ilerleyen dönemlerde bankalar üzerinden bitcoin alım satımı yapılabilecek. Hatta bitcoin ile birlikte diğer alt coin türleri de bankalar üzerinden alınıp satılabilecek diye düşünüyorum. Çok değil 1992 senesinde bizler eft sistemini kullanmıyorduk. Bir hesaptan bir hesaba para aktarılması bile bir sürü prosedürden geçerek gerçekleşiyordu. Şu anda kullandığımız eft sistemi 2012 yılından sonra tamamen kendi iç kaynaklarımızla geliştirilerek milli bir sistem haline geldi. Kullandığı sistem ve altyapısı ile Türk Eft Sistemi Avrupa’ da örnek gösterildi. Hal böyle iken bitcoin için niye kendi milli sistemimizi kullanıp geliştirmeyelim ki? 
          Bugün yasal hiçbir dayanağı olmayan bu dijital paraların yakın gelecekte Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumunun ortak bir çalışması ile yasal zemine oturtularak gerektiğinde vergi sistemi ile devlete de kazanç sağlayarak yasallaşması hiç de zor değil. Zaten şuanda ülkemizde bile bir çok kullanıcı internet siteleri üzerinden hesap açıp bu paralara yatırım yapıyor. Dijital para ticaretinin yasal zemine oturtularak devlet tarafından yönlendirmesi hem bu paraların ticaretini yapanlar hem de ülkemiz açısından çok daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.




0 yorum

Yorum Gönder