16 Ağustos 2017 Çarşamba

Emek Hırsızlığı Nedir, Nasıl Yapılır?

Yazımın ulaşabildiği onlara, yüzlere, binlere...

        Yaklaşık 8 ay önce youtube üzerinden yemek tarifleri veren bir arkadaşım sayesinde youtuber kelimesi ile tanıştım. Önceleri birilerinin youtuba yüklediği videoları izlemenin kimseye faydası olmayacağını, aslında bunun boş bir iş olduğunu düşünüyordum. 

     Yemek tarifleri veren o arkadaşımın yönlendirmesi, para ve finans üzerine pek fazla okuyup seyredebilecek bir şey olmaması ve bu alanda nacizane bir bilgi birikimim de olması nedeniyle 8 ay önce ilk videomu youtube yükledim. Youtube ' da öylesine olumlu yorumlar ve ilgi gördü ki videolarım, ardı ardına yeni videolar yüklemeye başladım. Şunu da belirteyim "ha" deyince öyle video hazırlanmıyor. Videonun ön hazırlığı, ortamı ayarlama, ses ve görüntü ayarı, videoyu düzenleme derken ortalama 5 dakikalık bir video bile bazen saatlerinizi, hatta günlerinizi alabiliyor. 

Emek Hırsızı (Temsili)



       Emek emek, ilmek ilmek her gün biraz daha yol kat ediyorsunuz. İlk günler videolarımı kaç kişi izliyor diye sürekli anlık olarak takip eder izlenme sayım artınca çocuklar gibi sevinirdim. Youtuba' da on bin izlenmeyi geçtikten sonra ilk adsense reklamları videolarımda yayınlanmaya başladı. "Falanca firma videolarıma reklam veriyor" diye etrafıma hava attığım bile olmuştur. Hatta laf aramızda bir kaç reklamı da kendim tıklamıştım. Aman adsense 'ciler duymasın...  

       Daha sonra izlenme sayınız artınca bu çocukça şeyler yerini daha olgun düşüncelere bırakıyor. "Acaba başka hangi videolar hazırlayabilirim? İnsanların daha fazla yararlanabileceği neler olabilir? Piyasa yorumları, ekonomi ve borsa analizleri..." 

       Bu düşüncelerden hareketle yaklaşık iki ay kadar önce para ve finans üzerine bir blog sitesi kurdum. Youtube 'dan gelen adsense hesabım ile bloger hesabımı da bağlayarak tek bir hesap üzerinden çalışmaya devam ettim. Zaten adsense kuralları gereği birden fazla hesap açmanız hoş karşılanmıyor.

      Böyle böyle derken 8 ay önce youtube 'da başlayan yolculuğum bugün 50.000 üzeri tıklanma ve tamamı ekonomi ve finans içeriği takipçisi olan 600 civarı abone...Bir çok kimseye bu sayılar az gelebilir ama sonuçta videoların tamamı para ve finans üzerine, makyaj tarifi ya da komiklik videoları değil. (Küçümsediğim için değil ama makyaj videolarını her kadın takip edebilirken bizim finans kanalını ne kadar bayan takip eder, varın siz hesap edin) 

       Hitap ettiği kesim belli. Birilerinin sizi izlemesi daha doğrusu, sizin verdiğiniz bilgileri kendisine kılavuz edinip önemsemesi insanı çok mutlu ediyor. Sokakta biri size adres sorduğunda yakınsa onu gideceği yere kadar götürüp ona yardım etmekten bile haz duyan biri iseniz internet üzerinden binlere, yüzbinlere ulaşıp onlara yol göstermek, yardım etmek gerçekten paha biçilemiyor. 

      Siz bu niyetlerle hareket edip yazma aşığı biri olarak her gün ne yapabilirim diye düşünürken birileri çıkıyor, günde 50-60 tıklama alan blog sitenize sırf düşmanlık olsun diye gecenin saat birinde girip 250-300 defa tıklıyor ve sağolsun adsense de bu geçersiz etkinlik deyip hesabınızı kapatıyor. Bazen faili bilirsiniz ama elinizde delil olmadığı için bir şey yapamazsınız ya bizimki de oncılayın ( onun gibi). Koskoca bir finans sitesi (ismini vermeyeceğim) kendince sorunu kökten çözüyor. Hadi tamam düşmanlık edeni, kıskananı anlıyorum da adsense hiç mi bunun bir tıklama saldırısı olabileceğini düşünmüyor!

     Hangi blog yazarı gecenin bir vakti girip tıklanma sayısının 15 katı kadar tıklanmayı bir saat içerisinde kendi sitesine yapar, böyle basit, böyle saçma bir uygulama olabilir mi?  Hadi blog sitesi zaten yeniydi gitti diyelim üzülmeyelim de bir yıla yakın zamandır 600 civarı abonesi olan youtube kanalına ne demeli, ortada youtube ile ilgili hiç bir olumsuz durum yokken kurallara uyup tek adsense hesabı açtığım için bir kez daha cezalandırıldım. Emek emek uğraştığım ne varsa hepsi bir saat içerisinde kaybolup gitti. Birilerinin sitenize saldırması ile emekleriniz, zamanınız her şeyiniz gitti. Adsense hesabında biriken paralar umrumda değil ama bu işlem bu kadar basit mi, kızdığınız birinin sitesine girip insanların emeğini, zamanını çalmak bu kadar kolay mı? Derdinizi anlatacağınız bir mecra yok mu? Kağıt üzerinde var. Adsense 'e  mail atıyorsunuz.. Sonra bekle ki hesabın tekrar aktif olsun. 

     Hasılı değerli dostlar, adsense hesabını korumak adsense hesabı almaktan daha zor. Aman dikkat. Emek hırsızlarına zaten diyecek laf yok da bari adsense insaflı olsa.
                                      (Sıfırdan kurduğumuz yeni bloğumuza destek vermeniz umuduyla...)


0 yorum

Yorum Gönder