16 Ağustos 2017 Çarşamba

Borsada Hesap Açma, Borsa Hesabı Nasıl Açılır, Borsa İşlemleri.


         Borsa çok sık duyduğumuz ama belki de her gün duymamıza rağmen çoğumuzun yabancı olduğu bir yatırım aracı. Haberlerde, ekonomi bültenlerinde her gün karşımıza çıkmasına rağmen biz borsayı ne kadar biliyoruz. Borsa nedir, borsada nasıl işlem yapılır, borsada hisse senetleri nasıl alınır? Borsada işlem saatleri nedir? Bu bloğumuzda tüm bu soruların yanıtlarını hep birlikte arayacağız.



               Önce borsa ne demek açıklamaya çalışalım. Borsa kelime anlamıyla; tüccarlar ve sarrafların devlet denetimi altında değerli kağıt ve tahvil alım satımı - değişimi yaptıkları yere verilen addır. En geniş manasıyla; Belirli kurallar doğrultusunda hisse senedi / pay senedi alınıp satılan yere borsa denir. Eskiden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla işlem yapılan borsamız artık Borsa İstanbul (bist) adıyla anılmaktadır. Borsa İstanbul aynı zamanda anonim şirket olarak borsada kuralları koyar ve Spk (Sermaya Piyasası Kurulu) tarafından denetlenir.




         Kısaca borsanın ne demek olduğunu açıkladıktan sonra gelelim borsada işlemlerin nasıl yapıldığına... Öncelikle hepimizin maaş hesabı bile olsa bankalarda en az bir tane hesabı vardır. Borsadan hisse senedi almak için gerekli olan tek şey herhangi bir banka veya aracı kuruma başvurarak yatırım hesabı açtırmaktır. "Benim falanca bankada hesabım var, internet bankacılığı kullanıyorum, borsa hesabını internetten açabilir miyim" gibi sorularınızı şimdiden duyuyor sizi merakta bırakmadan hemen cevaplıyorum: ''Hayır''. Bankada vadesiz / maaş hesabınız olsa da internet bankacılığı kullanıyor olsanız da bankaya giderek yatırım hesabı açtırmanız gerekiyor, ıslak imzanız olmadan yatırım hesabı açılamayacağından bu prosedürü yerine getirmeniz şart. Bankanıza başvurup yatırım hesabı açtırdıktan sonra hesabınız 2-7 gün arasında aktif hale geliyor işlem yapmaya (hisse senedi alıp satmaya) başlıyorsunuz. Bankanızın borsa işlemleri için kullandığı uygulamayı telefonunuza veya bilgisayarınıza kurarak internet bağlantısı olan her yerde yatırımlarınızı kontrol edip yönlendirebiliyorsunuz. Her bankanın kendine göre değişik uygulamaları var (Örneğin Ziraat Bankası " Z Borsa" uygulaması, Vakıfbank ise "Trade Online" uygulaması kullanıyor) Uygulamalar arayüzleri açısından farklılık gösterdiği gibi komisyon oranları da bankadan bankaya, aracı kurumdan aracı kuruma değişkenlik gösterebiliyor. (Borsada hisse senedi alırken ve satarken ayrı ayrı ortalama binde 2 oranında komisyon ödersiniz, örneğin 10.000 TL tutarında bir hisse aldığınızda 20 TL., yine 10.000 TL. tutarında satış yapacaksınız diyelim 20 TL. olmak üzere toplamda 40 TL. ortalama komisyon ödersiniz.) Hesap açtırmaya karar vermeden önce internetten kısa bir araştırma yaparak kendinize uygun bir aracı kurum veya banka seçmenizi öneririm. 

      Son olarak borsaya yeni girenlerin en çok karıştırdığı noktadan bahsederek yazımızı sonlandıralım. Ekseriyetle borsaya yeni adım atan yatırımcılar borsadaki işlemlerin döviz piyasasında olduğu gibi yürüdüğünü düşünmekte özellikle borsadaki işlem saatlerini bilmemektedir, bu da kullanıcılar için önemli bir handikaptır.

Bu nedenle hem borsa işlemleri ile ilgili aşağıdaki videoyu izlemenizi hem de işlem saatleri ile ilgili tabloyu incelemenizi tavsiye ederim.



İşlem Adı
İşlem Saatleri
Açıklama
Açılış Seansı Emir Toplama
09:45:00
Hisse Senedi Alma/Satma İçin Sisteme Emir Gönderilir,
Bu aşamada gönderilen emirler gerçekleşmez,
bekleyen emirler bölümünde durur.
Eşleştirme / Fiyat Belirleme
09:55:00
Bu bölümde emirleri iptal edilemez,
değiştirilemez, açılış seansında vermiş
olduğunuz emir geçelidir.
Sürekli İşlem
10:00:00
Bu zaman diliminde istediğiniz emirleri piyasaya gönderebilir,
sürekli işlem yapabilirsiniz.
Gün Ortası Açılış Seansı Emir Toplama
13:00:00
Öğle tatili;) fiyatlar sabitlenir,
 sisteme tekrar emir gönderilirsiniz,
verdiğiniz emirler bekleyen emirler
kısmında durur
Eşleştirme / Fiyat Belirleme
13:55:00

Sürekli İşlem
14:00:00

Kapanış
18:00:00

Kapanış Seansı Emir Toplama
18:01:00
Borsada karanlık oda diye tabir edilir,
kapanış fiyatı üzerinden gönderilen
 fiyatlara göre son fiyat belirlenir.
Emir girişleri/düzenlemesi yapılabilir.
Eşleştirme / Fiyat Belirleme
18:05:00
Karanlık odadan çıkan fiyat (kapanış fiyatı).
Yeni emir girişi yapılamaz,
 bekleyen emirler değiştirilemez.
Kapanış Fiyatından İşlemler
18:08:00
Son işlem fiyatından işlemler yapılır,
limit fiyatlı emirlere izin verilir.
Gün Sonu İşlemeler

18:10:00

0 yorum

Yorum Gönder